Bescherm uw innovatie met een octrooi – en betaal minder belastingen

Uw innovatie kunt u beschermen met een octrooi. Zo voorkomt u niet alleen dat anderen inbreuk maken op uw intellectueel eigendom, maar voldoet u ook aan de voorwaarden voor fiscale voordelen zoals de nieuwe innovatieaftrek. Het schrijven van een octrooi wordt vaak gecombineerd met een subsidieaanvraag, zodat u een deel van de kosten kunt recupereren.

Innovatieaftrek: kort samengevat

Wat?

Geen subsidie, maar lagere belasting

Door wie?

Belgische Federale Overheid

Voor wie?

Bedrijven die werken met innovaties

Voorwaarden?

Lagere belasting op de inkomsten uit innovatieve producten die met intellectueel eigendom (IP) beschermd zijn

Wat u bespaart?

5,1% belastingen op de netto omzet in plaats van de normale 29,58%

Innovatieve octrooien: Achtergrond

Een octrooi beschermt uw intellectueel eigendom op uw innovatie. U voorkomt dat concurrenten uw IP misbruiken. En bovendien verhoogt een octrooi de waarde van uw onderneming. Zo wordt uw octrooi een belangrijke asset voor uw startup, om investeerders aan te trekken.

Een bijkomend voordeel is dat een octrooi u meer kans geeft op een belastingvoordeel. Dankzij de nieuwe innovatieaftrek genieten Belgische ondernemingen namelijk van een verlaagd vennootschapsbelastingtarief van 5,1% i.p.v. 29,58% voor de inkomsten uit innovatieve producten of diensten. Voorwaarde is wel dat het intellectueel eigendom op dienst of product beschermd is, door o.a. een octrooi.

Tussen het initiƫle aanvragen van een octrooi, en de effectieve verlening ervan ligt een periode van minstens 18 maanden.

Hoe Subsidiebureau u helpen kan bij het aanvragen van een octrooi

Subsidiebureau heeft een jarenlange ervaring met het schrijven en aanvragen van octrooien. Wij werken samen met IP-advocaten die uw octrooi voorzien van de nodige claims.
Na het schrijven van het octrooi dienen wij, indien gewenst, de aanvraag in bij de F.O.D. Economie en volgen het dossier verder op.

Vaak schrijven we deze octrooien in combinatie met een subsidieaanvraag waardoor u een deel van deze kosten kunt recupereren. Venture Campus regelt de volledige procedure voor u vanaf het schrijven tot de indiening en definitieve verlening van uw octrooi.

Pluspunten van een octrooi aanvragen via Subsidiebureau

Subsidiebureau werkt met een vaste prijs - geen verrassingen

Uw innovatie is waterdicht beschermd tegen concurrenten

Geniet van fiscaal voordeel: 5,1% vennootschapsbelasting i.p.v. 29,58%

Subsidiebureau verzorgt uw octrooi van A tot Z