Innovatieaftrek: bespaar op uw vennootschapsbelasting

De omzet die u toewijst aan innovatieve producten en diensten, wordt slechts aan 5,1% belast, in plaats van het gangbare tarief van 25%.
Met de innovatieaftrek kan u dus heel wat besparen!

Innovatieaftrek: kort samengevat

Wat?

Geen subsidie, maar lagere belasting

Door wie?

Belgische Federale Overheid

Voor wie?

Bedrijven die werken met innovaties

Voorwaarde?

Lagere belasting op de inkomsten uit innovatieve producten die met intellectueel eigendom (IP) beschermd zijn

Besparing?

5,1% belastingen op de netto omzet in plaats van de normale 25%

Hoe Subsidiebureau.be u helpen kan bij de innovatieaftrek

De innovatieaftrek mag niet lichtzinnig toegepast worden. Hebt u wel de juiste octrooien? Werkt u met een time-tracking systeem voor uw ontwikkelaars, en beantwoordt dit aan de voorwaarden? Zijn uw algemene verkoopsvoorwaarden goed opgesteld? Draagt u de gebruiksrechten op de juiste manier over aan uw klanten? Werden uw R&D activiteiten bij BELSPO aangemeld – en belangrijker nog: werden zij goedgekeurd?

Deze aftrek vereist dus een grondige voorafgaande studie en er is een strenge documentatieverplichting. Subsidiebureau kan u helpen bij alle stappen om de innovatieaftrek te kunnen toepassen.

In een eerste fase voeren wij een haalbaarheidsstudie uit om te zien of de aftrek voor uw bedrijf van toepassing is. Wij stellen het dossier op dat nodig is bij een fiscale controle, en kunnen u indien gewenst bijstaan bij het aanvragen van een fiscale ruling.

Subsidiebureau.be heeft al tientallen Vlaamse bedrijven ondersteund bij het toepassen van de innovatieaftrek. Wij helpen u van A tot Z, en rekenen hiervoor een no-cure, no-pay vergoeding aan: enkel bij succes draagt u een klein deel van de uitgevoerde besparing aan ons af.

Innovatieaftrek: achtergrond

De nieuwe innovatieaftrek vervangt de octrooiaftrek of IP box. Werkt u met innovatieve producten of diensten, die beschermd zijn met een intellectueel eigendom zoals bijvoorbeeld een octrooi, dan wordt op de netto-inkomsten gerelateerd aan die producent of diensten slechts een belasting geheven van 5,1% in plaats van de normale 25% vennootschapsbelasting.

Inside advies van Subsidiebureau.be

Komt u in aanmerking voor de innovatieaftrek? Dan kan u hoogstwaarschijnlijk ook aanspraak maken op innovatiesubsidies via VLAIO (ontwikkelingsprojecten subsidie) of via Europa (Horizon 2020 SME instrument subsidie).

De pluspunten van de innovatieaftrek

sterk verlaagd belastingtarief: 5,1% i.p.v. 25%

Goedgekeurd door EU dus geen risico op verborgen staatssteun

Geschikt voor middelgrote ondernemingen >100.000 euro/jaar

Grondige documentatieplicht wordt geregeld door Subsidiebureau.be